Over Tinke

Dansen is mijn passie, al heel mijn leven. Mijn troost, mijn uitlaatklep, mijn levenskracht, mijn blijdschap, alles voel ik intens als ik dans. En nu ik me eindelijk bevrijd heb van mijn innerlijke kritische stem, kan ik deze levensvreugde doorgeven.

Als kind zat ik op klassiek ballet en jazzballet, later deed ik ook moderne dans, flamenco, salsa en Afro-Cubaans. Toen ik 17 was werd ik aangenomen bij het dansconservatorium in Rotterdam, maar ik besloot toch voor een ander pad te kiezen. Waarschijnlijk was het mijn diepgewortelde onzekerheid, die mij tegenhield deze passie te volgen. Ik had nog een ander hartsverlangen, namelijk vrij zijn, de wereld ontdekken, vreemde culturen leren kennen, iets voor anderen kunnen betekenen.

Ik ging Spaans studeren en werd diep geraakt door energie van deze taal, de flamencomuziek en de flamencodans. Een soort blikseminslag. Ik stond áán en voelde mijn bloed vanuit mijn tenen tot mijn kruin stromen. Dit had ik altijd in Nederland gemist! Later heb ik een aantal jaar tussen zigeuners gewoond in Madrid en in Sevilla, waar ik prachtige jurken naaide voor de flamencozangeressen en -danseressen.

In 2001 werd een langgekoesterde droom werkelijkheid: leven tussen de indianen in Zuid-Amerika. In het Andesgebergte van Peru heb ik tot 2011 ontwikkelingsprojecten uitgevoerd voor en met de Quechuabevolking (afstammelingen van de Inca’s), zoals een naaiatelier voor indianenvrouwen en het bouwen van speeltuinen en schoolprojecten voor kinderen.

foto: stichting Ayni-Peru Holanda

Geld en bezittingen hebben mij nooit geïnteresseerd, maar wel mijn hart volgen. Na de bevalling van mijn zoons, worstelde ik een tijdje met mijn plek op deze wereld. Ik ben weer gaan wonen in het dorp waar ik geboren was. Toen mijn kinderen groter werden en er meer ruimte kwam voor mijzelf, kon ik eindelijk weer reizen. Dit maal niet letterlijk de grenzen over, maar de reis naar binnen aangaan. Diepgewortelde angsten, patronen en vastgeroeste gedachten kon ik eindelijk aankijken en helen. Na zo veel levensjaren mag ik van mijzelf eindelijk leven vanuit mijn diepste hartsverlangen: dansen, maar dan anders. Niet meer om ‘mooi’ te zijn voor de buitenwereld, maar vanuit mijn authentieke zelf.

Opleidingen/ cursussen:
Medical Qi Gong: Nick Loffree bioenergetic health (2024)
VoetreflexPlus therapie: Total Health Academie (2023-heden)
Introduction to Dance & Movement Therapy: Codarts (2023)
Hatha-yoga docent: Yoga College Tilburg (2022–2023)
Stoelyoga docent: Stoelyoga Nederland (2022)
Docent Yoga&Dans: Samsara Yoga opleidingen (2021-2022)
Voice Dialogue:
Annette Weers (2021)
Ademcoach:
Annette Weers (2020)
Dans/ Movement workshops:
Isabelle Beernaert (2019, 2020)
Kunstzinnig Dynamisch Coachen:
de Kleine Tiki Breda (2018-2020)
Innerlijk kind werk: Elckerliek (2019)
Magie van de Ziel, spirituele ontwikkeling: Ellen Versney (2018-2019)
Familie opstellingen: Phoenix opleidingen (2018)

foto: Gió-luna Kuppens – www. gioluna.nl